Kiem Clima FacebookKiem Clima Google +Kiem Clima Youtube channelKiem Clima LinkedinKiem Clima RSS

Еволюцията на климатиците

Еволюцията на климатиците 101

Днес приемаме за даденост включването на едно копче и променянето на климата в дома ни. Въпреки това е интересно да разкажем малко повече за еволюцията в климатиците и климатизацията. В самото начало на зараждането на идеята за климатизация стоят богатите и влиятелни хора в Египет. Те първи са се наслаждавали на ползата от охлаждането, чрез вода, която преминавала по тръби в стените на сградите. Цената на удоволствието била висока дори тогава.

Персийците също са имали познанията на охлаждането и по време на Средновековието богатите персийци се наслаждавали на лукса на домашната климатизация, като се възползвали от вятъра вместо от водата. Съвсем скоро техните идеи придобили по-очертани форми и започнали да употребяват течност, която се изпарявала. Английският учен Майкъл Фарадей е откривателят на известната течност през 1820. След две десетилетия един американец – Д-р Джон Гори успял да направи машина за лед, която се ползвала за охлаждане в болницата във Флорида. Търговските нужди на хората довели от критието на първия климатик от Уилис Кариер, който през 1902г успял да сътвори климати, който да помага в охлаждането, но и в овлажняването на въздуха. Самият термин „климатизация” произлиза от Стюарт Крамър, като вложеният смисъл бил метод, чрез който се добавяла влага във въздуха, за да се охлажда атмосферата. В по-ранните варианти на климатиците, токсичните газове били широко употребяване. Фреонът, например е открит 1928г. Тогава това е било изключително и уникално откритие, но в днешни дни на него се гледа като основна причина за разрушаването на озоновия слой. Климатиците по подразбиране се използват за охлаждане на домове и офиси.

Въпреки това има и други употреби на машините, които днес наричаме климатици. Има места като лаборатории, болници и т.н., в които климатиците се употребяват за премахването на частиците от въздуха и дезинфекция.Друга не маловажна причина да притежаваме климатик е нарастналият брой на заболелите от алергии, като най-често срещана „модерна” болест. Има малко на брой климатици, които действат като обезвлажнители премахвайки излишната влага от въздуха. За каквото и да употребяваме климатиците днес две неща са сигурни: след 50 години те ще са разширили до неузнаваемост функциите си, а второто е, че имаме много причини да сме благодарни на техните откриватели.

kiemclima