Kiem Clima FacebookKiem Clima Google +Kiem Clima Youtube channelKiem Clima LinkedinKiem Clima RSS

Инверторни климатици - начин на работа

Инверторни климатици - начин на работа 113

Когато говорим за климатици, всички сме чували че има разлика във видовете. Чували сме и наименованието инверторен. Но колко от вас, имат точна и ясна представа, каква е разликата между инверторния и обикновения климатик? Решихме да разгадаем тази мистерия с няколко разяснения.

Първо ще обърнем внимание на това какви са компресорите при двата вида.  Обикновените климатици притежават компресори, които работят на постоянни обороти. Когато климатика се включи, за да навакса разликата в температурата, зададена му като целева, и тази в стаята, тогава стартира направо на високи обороти. Когато температурата се изравни с желаната, всичко престава да работи - цялото вътрешно тяло изключва. В това число влизат и компресора и вентилаторите. Този процес се повтаря при всяко падане или вдигане на температурата в стаята, спрямо зададената такава. Обикновените климатици са снабдени с 2 или с 3 датчика, които да им подскажат кога е време да се включат. Не при всички модели има датчик за размразяване, но затова пък при всички са вградени двата датчика за температура – този за градусите в помещението и този за височината на температурата във вътрешния изпарител. Цялата информация идва от тези датчици и благодарение именно на тях се задвижва релето, което да стартира климатика. Всички модели са снабдени и с така нареченият приемник, който улавя сигнала от дистанционното  и нагажда вътрешното тяло към зададените условия.

При инверторните климатици технологията е малко по-сложна.

Основното им предимство е, че при старт, компресорът не тръгва още отначало с високи обороти, а ги увеличава постепенно. По този начин уредът се запазва по-дълго време и се амортизира по-бавно, заради по-малкото триене.  Компресорите при този вид климатици са два различни вида. Разлика идва от вида ток, който използват.

При АС инверторните климатици процеса на работа се осъществява благодарение на променливо напрежение, което се трансформира в право и след това пак в променливо. Разликата е в честотата на входящото и изходящото променливо напрежение. Така компресора достига ефективност на работата, която е с около 35% по-висока спрямо тази на обикновените климатици.

При DC видовете входящият ток е прав и се преобразува в такъв с по-ниско напрежение, чрез преобразувател. Така разходът на енергия спада, а се увеличава ефективността. Спрямо обикновените климатици, този вид са 50% по-ефективни, защото вътрешната електроника успява да прецени ситуацията и да управлява по-прецизно компресора.

Най-общо повечето инверторни климатици намаляват оборотите си при дадени ситуации, като например, ако в стаята температурата е станала близка до зададената от дистанционното. Така се пестят ресурси, частите не се амортизират бързо и се вдига ефективността на работа.

Относно броят на датчиците при инверторните климатици, те са много повече. Цялото управление на електрониката е цифрово, заради това тя е и доста по-прецизна. Благодарение на тях, уредът е много по-икономичен. Освен това те допринасят и желаната температура да е точно достигната, за разлика от обикновените климатици при които има разминаване с няколко градуса. Вентилаторите при инверторните климатици също работят с различни обороти, така по-лесно задържат  налягането на фреона.

Първоначално са били по-разпространени климатиците от тип AC инвертор, обаче днес са изтикани от по-предпочитаните с DC такъв. Данните показват че над 90% от климатиците, които се закупуват са с DC инвертор. Хората обръщат внимание на разхода на енергия и предпочитат този вид, защото ще увеличи ефективността с повече от 80%.

Кой от двата вида климатици ще ни охлажда и ще ни топли по-добре?

И двата вида си имат плюсове и минуси. Инверторните климатици са незаменими, когато трябва да отопляват при висока влажност на въздуха. Това е така, защото обикновените, когато замръзнат имат недостатъчно добри системи за размразяване. Използват или таймер реле или датчик. И двете не са достатъчно ефективни, релето включва процеса на размразяване на определени интервали от време. Ако случайно вече има натрупан много сняг и лед върху външното тяло, а интервалите на включване на релето са недостатъчни като честото, тогава външното тяло замръзва. Освен това, можем да добавим и като минус високите нива на шума.

Както казахме и двата имат плюсове и минуси. Инверторните климатици имат съвсем различен начин на работа, който е свързан с по-бавното стартиране на отоплението. Намалените обороти успяват да увеличат налягането постепенно и за да започне да отоплява на климатика му е нужно време. Вътрешният вентилатор може да започне да духа топло след период от 2 до 15 минути, който зависи от това кога последно е пускан уреда и колко студено е навън. След като веднъж обаче набере нужните обороти инверторният климатика ще отоплява максимално ефективно с минимални разходи. Много специалисти съветват зимно време, когато температурата е под нула градус изобщо да не се изключва, за да не се налага да набира обороти и да изразходва много енергия всеки път при стартиране.

Така, проблемното размразяване при инверторните климатици става с помощта на датчици, които предават сигнала на вътрешната електроника.

Тук, спрямо при конвенционалните климатици процеса е много по-бърз, лесен и надежден.

Ако искате да проверите колко добър е един климатик, задължително трябва да го изпитате при зимни условия. Препоръчително е температурата да е минусова, за да може да се сблъска със замръзването и отоплението при голяма температурна разлика.  Трябва също да обърнете внимание и на нивото на шум. За млади семейства с деца и за апартаменти, които са в многоетажни блокове, препоръчително е външното тяло на климатика да е колкото се може по-тихо. Изборът на климатик никак не е лесна задача. Нашият съвет, преди да се отправите към магазин за климатици и да разглеждате различните модели дизайни, да прецените точно за какво помещение ще ви трябва климатика. Не е лоша идея, да знаете каква е дограмата, изолацията, подовата настилка, както и колко от стените са външни. Размерът на стаята също не е без значение. Колкото по-голяма е тя, толкова по-мощен климатик ще ви трябва. Освен това, ако стаята ще се използва за детска стая и детето ще играе на пода, подберете такъв климатик, който насочва топлият въздух към земята, а не към тавана. Ако пък очаквате това помещение да е обитавано през целия ден от различни хора, можете да погледнете климатиците с датчици за движение, които променят въздушната струя, спрямо наличието на хора.

Можете да направите списък с изисквания и да се допитате до нашите специалисти, коя марка и кой модел ще са най-подходящи за вашия дом.

kiemclima